Broen til det andet menneske

Foto: Scanpix

Stop din egen talestrøm og lyt til den anden inden ensomheden tager over, lyder opfordringen fra Per Schultz Jørgensen.

Vi lever i en individualiseret verden, der lægger stor vægt på den enkeltes præsentation og eksponering af sig selv. Konstant informerer og opdaterer vi hinanden, men midt i travlheden glemmer vi ofte at lytte til,hvad det egentlig er, den anden siger. Om vi står over for en kollega eller klient, en god veninde eller vores partner, så sker det alt for ofte, at vi blot udveksler monologer frem for at føre en egentlig samtale.

Det er i mødet med andre mennesker, at vi bliver anerkendt og bekræftet i, hvem vi er. Derfor er det afgørende at forstå, hvad der sker i selve relationen, når vi er sammen – og hvordan den kan udvikles og styrkes. Ellers risikerer vi at efterlade hinanden ensomme midt i den store flok.

BROEN TIL DET ANDET MENNESKE handler om, hvordan vi skaber sociale relationer – fra korte og måske lidt overfladiske kontakter til forbundethed og dyb samhørighed. Bogen sætter socialpsykologisk forskning og eksistentiel tænkning i spil med hverdagserfaringer og eksempler fra litteraturen – fra Virginia Woolf til Per Petterson – for at undersøge, hvad der sker, når vi begynder at gå over broen til det andet menneske.

PER SCHULTZ JØRGENSEN er psykolog, dr.phil. og professor emeritus i socialpsykologi. Han er forfatter til en række bøger og artikler, senest den anmelderrosteStyrk dit barns karakter (2014), og modtog i 2015 UNICEF Prisen.