Det ordentlige menneske

- Omslag af: Foto: Alette Bertelsen, Imperiet

Vi har læst om Leths (u)perfekte menneske. Om Blachmans kolossale menneske. Men her er noget helt nyt: Velkommen til Henrik Jensens Det ordentlige menneske!

Ordentlighed. Smag på ordet. Det emmer af historie, af forgangne tider, af mormor. Ordentlighed er so last year. Men ordentlighed er kittet i samfundet, i fælles-skabet og i vores omgang med hinanden. Og når ordentligheden forvitrer, falder de forpligtende fællesskaber fra hinanden. Derfor, insisterer historikeren Henrik Jensen i denne bog, må vi genfinde det ordentlige menneske.

Det ordentlige menneske er et opgør med offer-mentalitet, egoisme og dårlige undskyldninger og en hæsblæsende tur gennem en epoke på flugt fra god gammeldags ordentlighed. Hvordan kom vi fra pligt-kulturen til rettighedskulturen? Fra at yde til at nyde? Fra høkassen til Stein Bagger? Og er der en anden vej?

Ja, man kan blive det ordentlige menneske, man allerede har i sig. Skønheden og tilfredsstillelsen ved at gøre sin pligt og være der for andre er ikke uvæsentlig. Det ordentlige menneske giver sit eget liv værdi ved at give andre menneskers liv værdi. Dét er en genvej til et fællesskab uden de store utopiske armbevægelser.

Så nej, vi skal ikke til at opføre os ordentligt. Vi skal være ordentlige!

Henrik Jensen
DET ORDENTLIGE MENNESKE
Isbn 978-87-7467-040-7
254 sider, 249 kr.
Hæftet

- Omslag af: Foto: Alette Bertelsen, Imperiet