Den store leder og jagerpiloten

Medrivende fortælling om Koreakrigen (1950-53) og Nordkoreas grundlæggelse af forfatteren til bestselleren ”Flugten fra Camp 14”

I 1950 kastede den unge nordkoreanske leder Kim Il- Sung sit land ud i krig mod Sydkorea. Han forventede et hurtigt felttog og en genforening af landet under kommunistisk styre, men Koreakrigen blev i stedet en blodig og resultatløs styrkeprøve mellem USA og Sovjetunionen med millioner af døde til følge.

Mens Kim Il-Sung ledte landet i krig, tog den unge nordkoreaner No Kum Sok en dristig beslutning: Han ville spille glødende kommunistisk idealist, mens han i hemmelighed planlagde sin flugt til Sydkorea i et sovjetisk MiG-15 jagerfly. Flyet udgjorde spydspidsen i den kommunistiske verdens militær og var eftertragtet af amerikanerne.

Trods krigens umådelige ødelæggelser i Nordkorea formåede Kim Il-Sung at komme styrket ud af ruinerne og etablere et diktatur omkring en uhyrlig personkult, som hans barnebarn viderefører den dag i dag.

Bogen bygger på nyt og hidtil ukendt arkivmateriale fra det amerikanske forsvar, kinesiske og russiske arkiver og ikke mindst No Kum Soks mundtlige beretning.

BLAINE HARDEN er forfatter og journalist. Han skriver fast for The Economist og Foreign Policy.