Mennesket er en misforståelse

Johannes Sløk kom som få til at præge dansk åndsliv i efterkrigstiden. I april 2016 markeres den store Aarhusteologs 100 årsdag, og i den anledning udkommer vennen og eleven Kjeld Holms indlevende portrætbog i revideret og udvidet udgave.

I en menneskealder prægede og udfordrede Johannes Sløk (1916-2001) dansk åndsliv. Han var krasbørstig og lynende skarp som professor og debattør, men også indlevende og pædagogisk, når han udfoldede filosofi, teologi og litteratur til forelæsninger og i de mange bøger, han skrev.

For Sløk var livet i bund og grund absurd, tragisk og en svær opgave at løfte. Det var både hans filosofiske udgangspunkt og en smertelig konkret erkendelse, når han gang på gang svigtede og ikke slog til over for sine nærmeste. Han var derfor konstant i dialog med venner, studerende og de store tænkere fra Platon over Shakespeare til Kierkegaard om, hvad livet i det hele taget skulle til for.

I dag står Sløk som en af det 20. århundredes vigtigste danske tænkere, og få har kendt ham bedre end Kjeld Holm, hans elev og nære ven gennem mere end 30 år. Med MENNESKET ER EN MISFORSTÅELSE tegner Kjeld Holm et personligt, kritisk og åndrigt portræt af vennen og tænkeren Sløk.

„Ganske enkelt en fantastisk bog, som henvender sig til enhver. Særligt til dem, der som Sløk føler sig ramt af absurditeten“, skrev Politiken, da bogen første gang udkom i 2007. Den genudgives nu i revideret og udvidet udgave.

KJELD HOLM (f. 1945) er biskop emeritus over Aarhus Stift. Han har skrevet en række bøger, bl.a. erindringsværkerne Åbne døre (2010) og Man lever af det, man får skænket (2013).