Osmannerrigets fald

Storværk af Oxfordprofessor Eugene Rogan om Osmannerrigets fald og Mellemøstens tunge arv fra Første Verdenskrig

Ved indgangen til Første Verdenskrig var Osmannerriget i knæ, og Rusland med Storbritannien og Frankrig lå på lur for at splitte den gamle stormagt op. Osmannerne satte derfor deres lid til en alliance med Tyskland, og i 1915 rykkede fronten mellem de allierede og Centralmagterne til Mellemøsten.

I begyndelsen lykkedes det osmannerne at forsvare sig, blandt andet i det storstilede slag ved Gallipoli, men til sidst måtte riget bukke under. Ud af den følgende opsplitning voksede det moderne Tyrkiet. I skyggen af krigen havde den ungtyrkiske bevægelse allerede forberedt et kommende ”Tyrkiet for tyrkerne” og igangsat forflytning og massedrab på landets mindretal, først og fremmest armenierne.

Med stor indsigt og på baggrund af et væld af kilder fremstiller den britiske historiker Eugene Rogan konfliktens udvikling på begge sider af fronten og giver et balanceret billede af en krig, hvis udfald har præget regionen lige siden.

EUGENE ROGAN er professor i moderne mellemøsthistorie og leder af Mellemøstcentret ved Oxford University. Han har tidligere bl.a. skrevet den internationale bestseller Arabernes historie.

I sin forrygende bog fortæller historikeren Eugene Rogan om imperiets dødskamp med kampe og mennesker, som man ikke har mødt før i vestlig historiefortælling. Mesterligt.

★ ★ ★ ★ ★ ★ Berlingske