På herrens mark

Matthias Bjørnlund fortæller historien om de danske kvindelige nødhjælpspionerer, der viede deres liv til de kristne forfulgte armeniere før, under og efter det armenske folkedrab

”Når freden kommer, vil jeg – om Gud vil – vende tilbage og fortælle alt.”

Sådan skrev den danske missionær og nødhjælpsarbejder Karen Marie Petersen i sin dagbog midt under folkedrabet på armenierne under 1. Verdenskrig. Sammen med en lille gruppe danske kvinder, Karen Jeppe, Maria Jacobsen, Hansine Marcher m.fl., opholdt hun sig i det smuldrende Osmannerrige, mens ungtyrkerne brutalt kæmpede sig til magten og systematisk begyndte at udrydde den kristne armenske befolkning. Kvinderne havde drevet skoler, børnehjem og hospitaler i riget siden kort efter århundredeskiftet, og da myrderierne begyndte, blev de – under trusler om dødsstraf – på deres post og skjulte de armeniere, de havde viet deres liv til.

PÅ HERRENS MARK fortæller historien om disse kvindelige nødhjælpspionerer ude og hjemme og afdækker, hvad der drev dem og hvorfor selv ikke vældige dramaer og tragedier kunne få dem til at give op.

Ud fra et væld af kilder fortæller Matthias Bjørnlund den samlede historie om kvindernes og organisationernes utrættelige idealisme før, under og efter det armenske folkedrab; om armenierudryddelsen, som kvinderne oplevede den midt på slagmarken, og om perspektiverne for vore dages forfølgelser og flygtningekrise i regionen.

MATTHIAS BJØRNLUND (f. 1967) er historiker og forfatter bl.a. til det anmelderroste storværk ”Det armenske folkedrab – fra begyndelsen til enden.”