Fanget i nuet af klimaangst og historieløshed

Foto: Cæciliie Philipa Vibe Pedersen

Et forsvar for ungdommens ret til håb og mening

”Min generation er en af de mest privilegerede generationer, historien har kendt, og samtidig slår vi alle rekorder, hvad angår psykiske lidelser og diagnoser. Vi har ganske svært ved at skaffe mening og fylde til vores tilværelse.”

Sådan indleder Søren Thomsen sin undersøgelse af, hvorfor nutidens ungdom har ”ondt i livet”. Med sin gode ven N.F.S. Grundtvig i hånden tager forfatteren livtag med de negative tendenser. På den ene side er fremtiden begrænset: Klimaforandringernes truende ødelæggelse sætter sig som angst i menneskers sind, og denne angst forstærkes af mediernes og politikernes kriseretorik. På den anden side mistænkeliggøres vores fortid: Revisionister fokuserer på historiens fejltrin, og aktivister vælter statuer i solidaritetens navn. Samtidig lider vi af et udpræget positivt menneskesyn, hvor det enkelte individ stilles til ansvar for alt for meget. I dette vakuum er mennesket fanget i nuet uden udsigt til hverken fortiden eller fremtiden. En tilstand, der kan føre til trøstesløshed og angst.

Denne debatbog slår på tromme for, at dommedagsscenarierne og destruktionen af historien modereres. Der er brug for en ny erkendelse af, at mennesket med Grundtvigs ord er udspændt mellem frygt og håb, og at der er grænser for, hvad det enkelte menneske kan og bør stilles til regnskab for.

Søren Thomsen, født 1996, er stud.theol. på Aarhus Universitet. Vinder af Kristeligt Dagblads Forlags debatbogskonkurrence 2022 med denne bog.