Berlin 1936

Scenen var sat til arisk triumf, da nazisterne afholdt De Olympiske Lege for 80 år siden – men sjældent går alt som planlagt i sportens verden. Varm op til sommerens OL med Oliver Hilmes’ kalejdoskopiske portræt af et Berlin optændt af sport, politik og propaganda.

Berlin, august 1936. I tusindvis af gæster fra hele verden strømmer til metropolen. De Olympiske Lege lokker de besøgende til sportsanlæg, på cafeer og barer. I seksten dage holder berlinerne tilsyneladende pause fra naziregimet og genfinder tidligere tiders lethed og livsglæde. Jødeforbuddene synes ophævet, og swingmusikken bølger igen gennem gaderne. Magthaverne iscenesætter sig som fredselskende værter og koreograferer stramt styrede, men storslåede parader og ceremonier. Uden for byen opføres imens koncentrationslejren Sachsenhausen.

Berlin 1936 tegner et atmosfærisk og kontrastfyldt portræt af en by på kanten af en verdenskrig. Oliver Hilmes baserer sin fortælling på kendte og ukendte skikkelser og dokumenter fra tiden. Vi følger byens indbyggere og turister, sportsmænd og kunstnere, diplomater og topnazister, natsværmere og dagdrømmere gennem en febrilsk og sansemættet tid, hvor mange fester, som gjaldt det livet. 

OLIVER HILMES (f. 1971) har studeret historie, statskundskab og psykologi og er ansat som kommunikationsansvarlig for Berlinerfilharmonikerne. Han har skrevet adskillige kunstnerbiografier, bl.a. om Alma Mahler-Werfel, Cosima Wagner og Franz Liszt. Forfatteren er bosat i Berlin.