Da påsken kom til Danmark

Hvad har farvestrålende chokoladeæg, påskeharer, gækkebreve og dyre fastelavnsboller egentlig med påske at gøre? Og hvordan kan disse traditioner kædes sammen med Jesu død og genopstandelse på påskesøndag?

I forhold til julen, er påsken en højtid, der er skrevet ganske lidt om. Mange danskere kender ikke historien bag påskens mange traditioner. Dette gør den altid veloplagte ph.d. og historiker Torben Svendrup nu op med. I Da påsken kom til Danmark fortæller han med både humor og stor viden om kristendommens vigtigste højtid: påsken. En fest, der oprindeligt har rod i farvestrålende og forskelligartede middelalderskikke fra både den kirkelige og den verdslige livsverden.

Svendrups fortælling om den danske påske tager sin begyndelse allerede ved fastelavn, som i middelalderen var en skik, der indvarslede den mådeholdne fastetid. Derfor var fastelavn en dag, hvor man spiste og drak i overflod og dyrkede grænseoverskridende adfærd, f.eks. tøndeslagning med en levende sort kat. En tradition der, som mange andre middelalder-traditioner, lever videre i dagens Danmark, om end i en mere børnevenlig udgave.

Forfatteren viser gennem overraskende fund i kilder og arkiver, hvordan skik og brug er under evig forandring, samtidig med at vi netop hylder fornemmelsen af at kunne samles om nogle tilbagevendende traditioner og fejringer.

TORBEN SVENDRUP, født 1953, er ph.d.i middelalderhistorie og har skrevet en lang række bøger og artikler om middelalderen. Senest er udkommet Da julen kom til Danmark (2022) og Magtfulde dronninger i middelalderen (2023). Forfatteren er kendt tv-ekspert fra ”Mord i middelalderen” på DR samt ”Ingemann og kongerækken” på TV2.