Den tredje reformation

Morten Thomsen Højsgaard Foto: Foto: Leif Tuxen

Vi står midt i den største omvæltning i de religiøse værdier i 500 år. Google er måden, buddhismen er retningen, reformation er omfanget mener Morten Thomsen Højsgaard i ny bog.

For 1000 år siden gjorde Harald Blåtand os kristne. Omkring år 1500 kom Luther og gjorde os til protestanter. Og nu, 500 år senere, flytter vi igen de religiøse hegnspæle. Statskirken er ved at miste fodfæstet, og google-buddhismen tager over.

Eksemplerne på den nye form for åndelighed er mange fra Sanne Salomonsens universelle energier over Christian Stadils gode karma til personlig udvikling for mødre med inspiration fra Dalai Lama. Og perspektiverne er kolossale: Vi er i gang med den største omvæltning i de religiøse værdier i 500 år.

Men i modsætning til de to første reformationer kommer forandringerne denne gang nedefra fra danskernes personlige religiøsitet. DEN TREDJE REFORMATION fortæller om de store omvæltninger, vi er vidne til, og om, hvor troen er på vej hen i dagens Danmark.

MORTEN THOMSEN HØJSGAARD (f. 1973) er ph.d. i religionssociologi, tidligere redaktør for tro og kirke på Kristeligt Dagblad og nu generalsekretær for Det Danske Bibelselskab. Han har skrevet og redigeret en lang række bøger og artikler om religion og tro - en af landets skarpeste og mest vidende formidlere af religionsstof.