Det sidste kapitel - en bog om begravelser

Foto: Peter Valdemar

Hvad får tre yngre kvinder til at kaste sig over begravelser? Hvordan fotograferer man sorg? Hvad kræver det at tale med snesevis af mennesker om de døde? Det sidste kapitel en bog om begravelser giver svaret.

I 2009 havde den nu 48-årige grafiker Karin Bonnesen fået nok. Nok af upersonlige begravelser, nok af mellemfornøjede pårørende, nok af alt det, man ikke ved om det sidste farvel. Sammen med forfatter Dorthe Thersholt (44) og fotograf Trille Skjelborg (39) ville hun finde en bedre måde at gribe livets sidste kapitel an på.

Denne personlige quest har bragt de tre kvinder ud på en lang rejse, der har budt på mange stærke møder. Således fortæller Natasjas mor om de tanker, der har formet det valfartssted, som den afdøde sangerindes lille plet på Assistens Kirkegård har udviklet sig til. 36-årige Steffen deler åbenhjertigt den smerte, han oplevede, da hans elskede Astrid tog sit eget liv og efterlod sig mand og barn. Mere end 30 mennesker har bidraget med deres historier og gjort Det sidste kapitel til en stærkt personlig bog.

Derudover fortæller en sociolog, psykolog, børnepsykolog og præst om vores forhold til og håndtering af døden, og plejepersonale fra hospital, hospice, hjemmepleje og plejehjem beretter om afskeden mellem døende og pårørende.

Men rejsen bød også på en række overraskelser. Hvorfra skulle man vide, at man gerne må blive bisat i en urne formet som en violin? At man kan få lov at snedkerere sin egen kiste og male den postkasserød? At der organiseres urnesejlads fra Københavns Havn?

Det sidste kapitel er en af de sjældne bøger, der aldrig er skrevet før. Ikke før nu. Den fortæller både om afskeden, døden og sorgbearbejdelsen, men også om alle de mange praktiske ting, man skal huske, når nogen dør hvem man skal kontakte, hvad præsten kan hjælpe med, hvornår bedemanden kan træde til osv. Kort sagt: Konkret og god hjælp til en af livets sværeste stunder. Eller en hjælp til at planlægge sin egen begravelse i tide.

Det sidste kapitel giver svar på alle vigtige spørgsmål omkring både kirkelige og borgerlige begravelser og er samtidig en bog, der hjælper til at forlige sig med tabet af et kært menneske.

Læs mere og se billeder fra bogen her. Eller se Go'Morgen Danmarks interview med de tre forfattere her.

Isbn 978 87 7467 060 5
310 sider
299 kr
Udkom 16. februar 2011.

Omslag fra bogen. Foto: Karin Bonnesen