Exodus. Min uortodokse rejse til Berlin

Ben Lazar

Den selvstændige fortsættelse til den internationale bestseller "Uortodoks", bogen bag hitserien på Netflix

Deborah Feldman fortalte i sin første erindringsbog, Uortodoks, den uafrystelige historie om at vokse op i et hasidisk miljø i Williamsburg, New York. De sekteriske traditioner og skikke var dybt forankret i en gren af ultraortodoks jødedom, som voksede ud af asken efter holocaust. Alle hensyn angik slægtens overlevelse på bekostning af det enkelte individ.

Som 23-årig brød Deborah ud af et dysfunktionelt ægteskab for at forfølge drømmen om at læse på universitetet og kunne leve som et frit menneske. Exodus fortæller om de berusende og dilemmafyldte første år efter hovedpersonens exit fra sekten. Hun kan endelig folde sig ud som den mor, hun gerne vil være, samtidig med at hun skal falde ind i billedet som studerende med et intellekt og en ung kvinde med en krop.

For at forstå sin familiehistorie og lede efter en gyldig identitet rejser hun til det Østeuropa, hendes bedsteforældre på mirakuløs vis slap ud af under Anden Verdenskrig. Videre i blandt andet Frankrig og Berlin møder hun jævnaldrende unge med helt andre fortællinger, der inspirerer hende til at finde en vis ro i sit nye liv. Opvæksten slipper ikke sit tag i hende, men udgør heller ikke længere hele fortællingen om Deborah Feldman.

Deborah Feldman, født 1986, voksede op i en ultraortodoks jødisk sekt i New York. Bøgerne Uortodoks og Exodus er baseret på egne oplevelser og erfaringer. Forfatteren bor og arbejder i Berlin.