Hitlers heste

Foto: Eline Bootsma

Den utrolige sande historie om kunstdetektiven, der infiltrerede den nazistiske underverden

”Kunstverdenens Indiana Jones”

Daily Telegraph

Fra ruinerne af Anden Verdenskrig

I den hemmelige kunstverden, hvor kunst sælges illegalt og med stor personlig risiko, går rygtet om, at et glemt nazistisk kunstværk er dukket op. Der er tale om et gigantisk værk af bronze: Skridtende heste – et af Hitlers yndlingsværker, som prydede Rigskancelliet under hans styre og på mystisk vis forsvandt under kampene om Berlin i 1945. I mange år var man sikker på, at det blev ødelagt under bombningen af byen.

Skyggerne fra Den Kolde Krig

Med livet som indsats kaster den hollandske kunstdetektiv Arthur Brand sig ind i kampen for at få vished om, hvad der er sket med kunstværket. Hurtigt bliver det klart, at de involverede parter ikke skyr nogen midler i deres jagt på hestene. Brand støder i den illegale underverden på nynazister, rigmænd og tidligere KGB-agenter. Og findes hestene mon alligevel?

"Forkert kunst" og hvad vi skal gøre med den

Bogen er mere end en nervepirrende og levende skrevet pageturner. Den er en påmindelse til læseren om, at nazismen ikke døde med Hitler. At vi lever i en verden, der har rod i verdenskrig og jerntæppe. Samtidig tager bogen det aktuelle emne "forkert kunst" op. For hvad gør man med kunst, der blev skabt i menneskefjendske ideologiers navn? Skal den destrueres helt eller bevares, så vi kan lære af historien? Arthur Brand advokerer overbevisende for det sidste.

Arthur Brand er fra Holland og en af verdens førende kunstdetektiver. Han optræder blandt andet i tv-dokumentarserien De Kunstdetective, hvor man følger ham opklare mysterier i kunstverdenen. Derudover hjalp han i 2019 med at opspore forsvundne H.C. Andersen-eventyr i DR-dokumentaren "Jagten på de forsvundne eventyr".