Kirstens hjerne. En fortælling om et familiespøgelse

Hvad skete der egentlig med Kirsten?

Kirsten Abildtrup. En ung skizofren kvinde, der, efter langvarig behandling på danske sindssygehospitaler, døde – bare 24 år gammel i 1951? Det sætter Kirstens søsters barnebarn, journalisten Lise Kabell Søgaard, sig for at finde ud af.

Sort/hvid-fotografiet af den smukke unge Kirsten har altid hængt på væggen på Lise Kabell Søgaards farmors og farfars gård. En dag spørger hun sin farmor, hvem den unge pige på billedet er. Herfra åbner farmoren langsomt for fortællingen om familiens spøgelse.

Sideløbende med farmorens erindringer tager forfatteren på en rejse ind i den danske psykiatris historie. For bedre at forstå Kirstens skæbne undersøger hun de, set med nutidens øjne, både smertefulde og formålsløse behandlinger, som det danske samfund tilbød svært sindslidende patienter på den tid, Kirsten levede.

Forskning viser, at der er en høj grad af arvelighed på spil, når et menneske udvikler skizofreni, og Kirsten er ikke det eneste medlem af Lise Kabell Søgaards familie, der udvikler sygdommen.

"Kirstens hjerne" er en personlig, dokumentarisk, journalistisk fortælling om psykisk sygdom i familien, førhen og nu. Bogen bygger videre på en artikelserie, der blev bragt i Kristeligt Dagblad i 2021. Serien blev i 2022 baggrunden for en CNN-dokumentar.

LISE KABELL SØGAARD, født 1985, er journalist og klummeskribent på Kristeligt Dagblad og har en kandidatgrad i journalistik og filosofi og videnskabsteori fra Roskilde Universitet. Kirstens hjerne er forfatterens debutbog.