Magtfulde dronninger i middelalderen

Foto: Warny Mandrup

Dronningerne og kvinderne i den danske middelalder var mere stærke og handlekraftige, end hvad mange tror. De var ikke blot giftefærdige skakbrikker i små og store alliancespil, men i høj grad selvstændige aktører på linje med mænd.

Middelalderekspert og ph.d. Torben Svendrup kaster med bogen et nyt blik på de danske dronninger og magtfulde kvinder fra 900-tallet og frem til reformationstiden i 1500-tallet.

Margrete Sprænghest Sambiria vandt den politiske kamp for at sikre sin søn, Erik Klipping, tronen – men havde svært ved at slippe magten, da hun først havde opnået den. Margrete 1. skabte Kalmarunionen, regerede over hele Norden i 23 år og bevarede magten til sin død i 1412. Hendes søn, Oluf, og senere hendes fostersøn, Erik, blev konger af navn, mens hun var regent af gavn.

Bogens historiske portrætter af både kendte og mindre kendte dronninger og magtfulde kvinder viser, hvordan de formåede at bryde igennem den overordnede patriarkalske samfundsstruktur. Det middelalderlige samfund gav dem muligheden, bl.a. fordi kirken havde et positivt kvindebillede. Kvindernes og dronningernes muligheder forsvandt imidlertid brat med indførelsen af reformationen og et mere konservativt syn på kønsroller.

Torben Svendrup, født 1953, er historiker, ph.d. og forfatter til en række populære udgivelser om middelalderen - senest "Når ræven vogter gæs" (2017), "Kongelige mord i middelalderen" (2022) og "Da julen kom til Danmark" (2022).