Man lever af det, man får skænket

Foto: Line Thit Klein

Kjeld Holm udgiver personlige, varme og skarpe erindringer fra et interessant liv på toppen af dansk kirke- og kulturliv.

Hvad gør et menneske lykkeligt? Hvad giver livet mening? Det gør det engagement, der binder sammen! Og det er dét engagement, der er fællesnævneren for alt, hvad Kjeld Holm har kendt og elsket i livet fra studietidens engagement i universitetets viden til bispetidens engagement i kristendommens visdom.

LÆS OGSÅ: Kjeld Holm: "Åbne døre"

Derfor skriver Kjeld Holm sjældent om spektakulære begivenheder, men han skriver spektakulært om det almindelige, levede liv med alle dets møder med mennesker, tanker om tilværelsen og oplevelser af ømhed.

LÆS OGSÅ: Anmelderne om Åbne døre: Fremragende erindringsbog

Og så har han alligevel oplevet mangt og meget: Udelukkelse fra det gode selskab. Sladder og bagtalelse. Fjendtlige alliancer og modsat: Nattesamtaler med store forfattere. En følelse af samhørighed trods alle skel. Politiske alliancer for det fælles menneskelige. Sådan går det nemlig, når man altid engagerer sig, aldrig blot lader stå til. Så får man skænket meget og det er det, man lever af.

Man lever af det, man får skænket, og mest af de nærmeste. Det er den egentlige værdikamp, forholdet mellem det, man selv skaber, og det, man får skænket. Det er også lykken.