Min vej til vikingernes Byzans

En mand og hans kajak. 3500 kilometer ned ad de russiske floder. Et fysisk, religionshistoriske og eksistentielt eventyr gennem 65 dage.

Det hedder sig, at kristendommen kom til Danmark sydfra i form af missionærer, men teolog Thomas Frank har en anden teori. Han vil efterprøve sin overbevisning om, at vikingerne tog både religion og nye udsmykningsformer med sig hjem fra deres togter til Rusland og Byzans, det nuværende Istanbul. Motivet fra Jellingestenen ligner for eksempel kalkmalerier i Novgorod.

Inspireret af Thor Heyerdahl og Kon-Tiki-ekspeditionen beslutter han sig for at gøre vikingerne rejsen efter fra Sankt Petersborg og de 3500 kilometer sydpå mod Istanbul. I efteråret 2017 begav han sig af sted — helt alene i sin kajak. Kajakken minder mest om den bådtype, vikingerne efter alt at dømme benyttede på deres rejser fra Østersøen ned ad de russiske og østeuropæiske floder mod Sortehavet.

MIN VEJ TIL VIKINGERNES BYZANS beskriver en mand, der er midt i livet, og som i to måneder dagligt kæmper for at overleve i vildmarken.

Rejsen har et religionshistorisk formål, men får efterhånden en både fysisk, mental og åndelig dimension. Undervejs følger Thomas Frank de tydelige spor efter vikingerne i landskabet. Hvad var det mon, de søgte og fandt? Kan disse brutale og krigeriske forfædre lære os noget i dag?

THOMAS FRANK, født 1969, er teolog, ph.d. og ansat som domprovst ved Viborg Domkirke. Tidligere soldat. Dyrker ekstremsport.