AFLYST: Mød Per Stig Møller, Lars Christensen, Jonathan Phillips og Torbjørn Færøvik på Historiske Dage 2020

Historiske dage er desværre aflyst pga. coronavirus. Vi er kede af situationen, men vi glæder os til at se jer næste år. 

Per Stig Møller, Lørdag, DR-scenen kl. 12.30

Med udgangspunkt i sin anmelderroste bog Sommeren ’45 fortæller tidligere minister, dr.phil. Per Stig Møller om den kaotiske efterkrigstid, hvor krigens helte – modstandsbevægelsen – blev mistænkeliggjort og kørt ud på et politisk sidespor. Det skelsættende resultat lagde grunden for efterkrigstidens politiske landskab og dermed for velfærdsstatens opbygning. I år er det 75 års jubilæum for befrielsen.

Moderator: Adam Holm

Lars Christensen, Lørdag, Grøn scene, kl. 14.30

Forfatteren bag Svenskekrigene 1657-60 har skrevet en levende biografi om en af svenskekrigenes vigtigste aktører: topembedsmanden Hannibal Sehested. Svenskekrigene vendte op og ned på den gamle samfundsorden. Overgangen fra adelsvælden til enevælden blev banet; Hannibal Sehested regnes for en af magtstatens væsentligste arkitekter. Sammen med den første enevældige konge så han en opgave i at genrejse Danmark. Bøgerne lægger op til en samtale om krig, magt og enevælde i 1600-tallet.

Moderator: Per Stig Møller

Jonathan Phillips, Lørdag, DR-scenen kl. 15.00

Den britiske professor Jonathan Phillips regnes for en af verdens førende forskere i korstogstiden og taler med udgangspunkt i sin anmelderroste Sultan Saladin. En mellemøstlig legende. Under Saladins ledelse i 1187 generobrede de muslimske styrker Jerusalem, hvilket udløste et ramaskrig i den kristne verden og gav anstødet til det tredje korstog med blandt andre Richard Løvehjerte i spidsen. Men erobringen afgjorde også årtiers interne muslimske magtkampe mellem fraktioner, og historien om Saladin er derfor væsentlig for at forstå Mellemøsten den dag i dag.

Moderator: Adam Holm

Torbjørn Færøvik, Søndag, Rød scene kl. 11.20

Den prisvindende norske udenlandskorrespondent og journalist Torbjørn Færøvik inviterer på en sansemættet og kulturhistorisk rejse på sporet af det legendariske tog Orientekspressen. Turen går fra det tågede London til eksotiske Samarkand gennem byer som Wien, Budapest og Istanbul. Undervejs blander indtryk af fortidens bygninger og begivenheder sig med nutidens lugte og lyde. At tage med Orientekspressen er at genopdage en langsom og bæredygtig rejseform.

Moderator: Liv Thomsen