Mød os på Historiske Dage

I weekenden den 9.-10. april rykker Kristeligt Dagblads Forlag til Øksnehallen i København for at deltage i festivalen Historiske Dage.

På Historiske Dage har du mulighed for at møde forlagets forfattere. Oplev blandt andre Eugene Rogan og Lisbeth Smedegaard Andersen, der holder foredrag i løbet af weekenden. Besøg også vores stand i område 1, hvor du kan købe gode bogfund og hilse på forlagets redaktører.

Forfatterforedrag og paneldebatter 

LØRDAG DEN 9. APRIL

Brorson – sjælens digter
Torben Bramming i en samtale med lektor Svend Skriver 
Brorson var en af 1700-tallets store åndspersonligheder. Han levede det meste af sit liv ved Vadehavet, i Løgumkloster, Tønder og Ribe – langt væk fra det imposante København. Men netop disse byer var kraftcentre i kirkens og samfundets udvikling. Brorson var en del af et miljø, som prægede teologi, pædagogik og politik væsentligt i oplysningstiden. Selv var han som centrum i den pietistiske bevægelse en stor inspirator, hvis påvirkning lever videre i den danske sangskat.
Blå scene kl. 11 

Bedste Grevinde. En fortælling om Henriette Danneskiold-Samsøe og hendes tid
Lisbeth Smedegaard Andersen i en samtale med journalist og forfatter Lotte Kirkeby Hansen
Som barn af oplysningstiden får den adelige Henriette Kaas mulighed for at erhverve sig gode skolekundskaber og senere gifte sig af kærlighed med den unge greve af Gisselfeld. Der blæser nye, men voldsomme vinde hen over landet i tiden omkring 1800. Slaget på Reden, Københavns bombardement og statsbankerot. Greven er fremsynet og driftig, men dør pludseligt i 1825 og efterlader Henriette med seks børn. Midt i sorgen beslutter grevinden af Gisselfeld sig for at føre planerne om et glasværk ved Holmegaard ud i livet. Således bliver hun landets måske første kvindelige erhvervsleder.
Grøn scene kl. 12

Osmannerrigets fald. Første verdenskrig i Mellemøsten 1914-1920
Eugene Rogan i en samtale med historiker Adam Holm

Tyrkiets opståen omkring Første Verdenskrig har umådelig stor betydning for Europas moderne historie og mange af de mellemøstlige konflikter, verden konfronteres med i dag. Internationalt storværk fortæller den samlede historie om Osmannerrigets fald. Eugene Rogan er professor på Oxford University og interviewes af historiker Adam Holm.
DR K-scene kl. 13 


Monrad. Vilje, tidsånd og tro 

Henrik Gade Jensen i en samtale med forfatter, tidligere MF og minister Per Stig Møller 
Hvem var D.G. Monrad – denne Grundlovens rastløse, kontroversielle og viljestærke fader, som beseglede Danmarks skæbne i 1864? Forfatteren tegner i en samtale med Per Stig Møller et vidende og indlevende portræt af en af de mest betydningsfulde skikkelser i moderne politisk historie. Monrad udtrykte tidsånden, og med stor vilje og tro gennemførte han det opgør med enevælden, der skulle bane vej for demokratiet.
Rød scene kl. 14 
 

SØNDAG DEN 10. APRIL

1. Verdenskrig og den aktuelle situation i middelhavsregionen, Syrien og Irak
Paneldebat: Eugene Rogan, Uffe Østergård, Nils Arne Sørensen, Mehmet Ümet Necef og Thea Sindbæk. Moderator: historiker Adam Holm
Med udgangspunkt i bøgerne Langt fra Vestfronten og Osmannerrigets fald diskuterer fem forfattere 1. verdenskrigs betydning for situationen i dag på Balkan, i Tyrkiet og i Mellemøsten, især Syrien og Irak. Deltagerne er: Professor Eugene Rogan, Oxford University, professor em. Uffe Østergård, CBS, professor Nils Arne Sørensen, SDU, lektor Mehmet Ümet Necef, SDU, og adjunkt Thea Sindbæk, KU.
DR K-scene kl. 11:30
 
På herrens mark. Nødhjælp, mission og kvindekamp under det armenske folkedrab
Matthias Bjørnlund i en samtale med historiker og journalist Dorthe Chakravarty
Mens danske kvinder i 1915 tilkæmpede sig valgret, udfoldede der sig i Osmannerrigets fjerne egne en kvindekamp på liv og død. En gruppe danske kvindelige nødhjælpspionerer arbejdede for at forbedre vilkårene og overlevelsesmulighederne for de forfulgte kristne armeniere, som ungtyrkerne brutalt og systematisk ville udrydde. Disse missionsfeminister blev fra første parket vidne til et folkemord, hvis omfang den dag i dag trækker dybe spor i regionen.
Rød scene kl. 12:20 

Antisemitisme og assimilation. Jødisk indvandring gennem 150 år
Tidligere overrabbiner Bent Lexner i en samtale med forfatter, journalist og kommunikationschef Anna-Lise Bjerager
Allerede i 1814 fik de danske jøder borgerrettigheder. Som nation er vi stolte af, at jøderne blev hjulpet i sikkerhed i Sverige i 1943. Historien om de danske jøder er i høj grad en historie om vellykket integration og assimilation. Med udgangspunkt i erindringsbogen Det gælder dit liv henter tidligere overrabbiner Bent Lexner i en samtale med bogens forfatter, journalist og kommunikationschef Anna-Lise Bjerager, eksempler fra sin egen familiehistorie, der illustrerer, at mange indvandrere i løbet af få år begyndte at føle sig danske. Voksende antisemitisme og frygten for flere terrorangreb sender igen europæiske jøder på flugt. Truslen udefra forstærkes af, at det jødiske samfund sammen med andre religiøse mindretal oplever, at det historisk set så fine forhold til staten undergår væsentlige forandringer i disse år. Er historien om forfølgelse og flugt mon ved at gentage sig? 
Rød scene kl. 15 

Der tages forbehold for programændringer.