Monrad - Vilje, tidsånd og tro

D.G. Monrad stod i spidsen, da Danmark led nederlag til tyskerne i 1864. Siden har hans ansvar og person været stærkt omdiskuteret. Ny biografi udfolder hans liv og uvurderlige betydning for det demokrati, vi kender i dag.

D.G. MONRAD er en af de mest betydningsfulde skikkelser i moderne dansk politisk historie. Han bredte sig over en række områder som både sprogforsker, biskop og forfatter, men det blev i rollen som politiker, at han kom til at forme det samfund, vi kender i dag. Han udtrykte tidsånden, og med stor vilje og tro gennemførte han det opgør med enevælden, der skulle bane vej for demokratiet.

I midten af 1800-tallet vejrede nye samfundsklasser morgenluft, og en viljestærk gruppe af liberale ønskede en grundlov for folket. Monrad kom til at stå i spidsen, da dette første store skridt mod demokrati blev taget i 1849. 

Men i 1864 svigtede hans dømmekraft, da han som konseilspræsident havde statsroret i hånden. Monrad forsøgte at holde sammen på Danmark i krigen mod tyskerne, men tabte – med fatale følger.

Henrik Gade Jensen samler de mange tråde, der løber gennem Monrads virke, og tegner et indlevende portræt af denne rastløse og viljestærke natur, der kom til at præge eftertiden på godt og ondt.

Henrik Gade Jensen (f. 1959) er idéhistoriker, debattør og præst på Lolland-Falster.