Over grænsen

Stærk og medrivende beretning fra fronten af den syriske borgerkrig af en af Syriens mest anerkendte og læste forfattere. ”Yazbeks gribende bog får os til at forstå Syrien bedre,” skrev The Economist

Da borgerkrigen i Syrien brød ud for fem år siden, blev den syriske forfatter og journalist Samar Yazbek tvunget væk fra sit hjemland. Tre gange har hun siden sneget sig ind over grænsen tilbage til det krigshærgede land, alle flygter fra, for at bevidne de lidelser, hendes folk gennemgår.

Med OVER GRÆNSEN giver hun stemme til ofre, oprørere og bødler på begge sider af fronten. For hver af de tre rejser bliver situationen mere og mere trøstesløs og uløselig, efterhånden som det nationale oprør bliver til en international konflikt mod ISIS og andre jihadistgrupper. Imens er et land blevet smadret og millioner af mennesker sendt på flugt.

Nøgternt og lysende klart tegner Samar Yazbek en række uafrystelige portrætter af krigere såvel som almindelige mennesker, der blot prøver at overleve. Det kan være svært at bære brutaliteten, men midt i grusomhederne lyser hele tiden en humanisme og et håb om, at idealerne om frihed og demokrati, der begyndte oprøret, en dag vil sejre i Syrien.

SAMAR YAZBEK (f. 1970) er journalist og forfatter til flere reportagebøger og romaner. Hun har modtaget adskillige priser, bl.a. PEN Pinter International Writer of Courage Award. Hun lever i dag i eksil i Paris.

Krigen i Syrien er ikke civilbefolkningens skyld, men det er, som altid i krig, de mest uskyldige, der lider mest. Samar Yazbek sætter navne og ansigter på ofrene og deres efterladte og minder om, at der engang var et Syrien, som rummede andet end vold og grufuldheder.
ADAM HOLM, fra bogens forord

Stærk og rørende ... Ingen, der har læst hendes bog, kan være ligeglad.

★ ★ ★ ★ ★ ★ Politiken

En fantastisk velskrevet beskrivelse af det ubeskrivelige, skrevet af en helt vanvittig modig kvinde.

★ ★ ★ ★ ★ ★ Kristeligt Dagblad

Et centralt dokument om en af det 21. århundredes største tragedier.

★ ★ ★ ★ ★ Nordjyske