Kometår 1918-1923 - Verden i opbrud

Virtuos historiefortælling af den tyske succesforfatter Daniel Schönpflug om dengang Europa trådte ud af Første Verdenskrig og ind i den moderne verden. Bogen bag kommende tv-serie om efterkrigstiden.

Den 11/11 1918 ophørte Første Verdenskrig. Daniel Schönpflug skildrer virtuost det øjeblik, da våbenhvilen indtræder på de belgiske og franske slagmarker, og de første intense år efter krigen. Med freden stod imperier og kejserriger for fald, mens revolutioner brød ud.

Ud af den gamle verdens ruiner voksede vores egen tid. Uden for London arbejder romanforfatteren Virginia Woolf i 1918 på at bringe litteraturen i overensstemmelse med samtiden. Tyske Walter Gropius vil forandre samfundet med arkitektur; i Paris drømmer en ung kvindelig journalist om et forenet Europa. Mahatma Gandhi kæmper utrætteligt for Indiens uafhængighed. Nye muligheder og visioner åbenbarer sig – ikke mindst i Amerika, der for alvor bliver den vestlige verdens ledestjerne.

Kometen symboliserer kraft og fart, visioner og drømme, men ingen lysende tilstand varer ved. Især de sorte krigsveteraner finder det svært at vende hjem til USA. I Sovjetunionen farer mange vild i de kommunistiske labyrinter. Allerede i 1919 begynder Rudolf Höß, den senere lejrkommandant i Auschwitz, at marchere med frikorps i det østlige Tyskland og Baltikum. Den unge tyske republik har med fredsaftalen sluttet en djævlepagt, skal det vise sig.

KOMETÅR levendegør perioden 1918 til 1923. Alt ses, opleves og erfares gennem kendte og mindre kendte personligheder, hvis veje vi følger på kryds og tværs af storbyer og kontinenter. Resultatet er et landkort af skæbner og begivenheder, tanker og ideer. Store forhåbninger og bristede forventninger, eufori og destruktion.

DANIEL SCHÖNPFLUG, født 1969, er professor i moderne europæisk historie ved Freie Universität, Berlin. Han har tidligere skrevet en række roste biografier. Hans research til KOMETÅR er baseret på brevvekslinger, dagbøger, erindringer og andre personlige dokumenter fra tiden omkring Første Verdenskrig.

KOMETÅR danner forlæg for det internationale, europæisk producerede dokumentariske drama om efterkrigstiden, som vises på tv i efteråret 2018.

Daniel Schönpflug skriver på en måde, som lokker læseren til at følge ham med rundt i det utrolige år 1918. Han genåbner denne æra med stor finfølelse (…) Samtidig giver han plads til, at læseren kan genopdage det 20. århundrede og sig selv.

Philipp Blom, historiker og forfatter

Schönpflugs KOMETÅR er højst underholdende læsning.

Süddeutsche Zeitung

Særdeles medrivende … fremragende og romanagtig

Weekendavisen