Misklang og samklang

Med litterært anslag tegner Kjeld Holm erindringsscener fra et engageret og virksomt liv. Fra 1960’ernes sprudlende politiske universitetsmiljø og voksenlivets store forpligtelser til de modne overvejelser over et levet liv med dets aftryk af personer og begivenheder.

KJELD HOLM voksede op i det nationalsindede og traditionsbundne Sønderjylland. Som studerende i Aarhus blev han politisk vakt, men fandt dog ikke her svar på de eksistentielle spørgsmål, som både litteraturen, teologien og filosofien stillede. Han blev elev og en nær ven af idehistorikeren Johannes Sløk, men fandt sig i længden ikke til rette i det akademiske miljø. Konstant rugede dilemmaet: fornuft eller lidenskab?

Efterhånden fandt han en balance mellem humanisme og kristendom. Siden blev han mangeårig biskop over Aarhus Stift – folkelig og til tider kontroversiel, som da han åbnede domkirkens døre for vielse af homoseksuelle, og når han talte de udsatte og forfulgtes sag. Ofte blev samklang til misklang, når individuelle ønsker udfordrede fællesskabets normer eller behov. Men debatten, samtalen og dialogen fortsatte.

"Som mennesker er vi etisk forbundne. Erindring er at tage sin fortid, med alle de personer og begivenheder, den er befolket af, med sig – velvidende at den til stadighed præger sind og sanser. Erindringens etik er at være forpligtet til at søge svar på årsager og sammenhænge – af hensyn til det fælles menneskelige." - Kjeld Holm

KJELD HOLM, født 1945, er kendt som en markant debattør, teolog og idehistoriker. Biskop over Aarhus Stift 1994-2015. Hans forfatterskab tæller bl.a. Mennesket er en misforståelse. Portræt af Johannes Sløk (2. udgave 2016) foruden erindringsbøgerne Åbne døre (2010) og Man lever af det, man får skænket (2013). Misklang og samklang kan læses uafhængigt af de to øvrige erindringsbøger.