Refleksioner

I 41 tekster skriver Jens Smærup Sørensen sig iagttagende og kritisk ind på tiden – mod tidsånden, for litteraturens og læsningens kraft.

REFLEKSIONER er 41 kritiske og underfundige tekster rundt om et forfatterskab: Om sproget og verden, ytringsfriheden, løgnen og den omsiggribende uvirkelighed. Om rigdom og forbrug, krig, kapitalisme og den livspulveriserende modernitet. Om frihed, fællesskaber og individualisme, folket og eliten. Om angst, tillid og skam – og drømmen om et lidt enklere liv.

”Ingen af os kan tage et skridt uden at det afsætter kimen til en livsanskuelse, eller måske efterlader en smule avner efter en illusion der for længst er bragt i lade. Som prosaforfatter har jeg i lange perioder næsten kunnet se bort fra hvordan det forholdt sig med mine egne skridt, og hvor de mon førte hen, for i fortællinger at imitere livets måder at forme sig på for forskelligartede personer, herunder hvordan meninger kan dannes og med nye erfaringer forandres eller i ufremkommelighed forbene sig.

Hvis jeg indimellem er kommet til klarhed over egne holdningsskift og forstokkelsestendenser, må jeg herfor især takke de læsere jeg i årenes løb har mødt. De har nemlig ofte opfordret mig til at vedgå om jeg anvendte den og den figur som talerør og en maske jeg slet skjulte mig bag. Svaret har lige så ofte måttet være både ja og nej. Mange af refleksionerne kan således, om man vil, læses som anmærkninger og kommentarer til mine fiktioner. ” Fra bogens forord

JENS SMÆRUP SØRENSEN (f. 1946) er romanforfatter og fik sit folkelige gennembrud med Mærkedage. Tidligere klummeskribent på Kristeligt Dagblad.

Luksuriøst læseværdig ... Jens Smærup Sørensen har samlet sine overkvalificeret tænksomme og velformulerede klummer i en tung, sitrende buket

Weekendavisen