Renias dagbog. En ung piges skæbne i skyggen af holocaust

Renia Spiegel er den polske Anne Frank. Hendes dagbog er en teenagepiges rystende og autentiske fremstilling af livet i skyggen af Anden Verdenskrigs rædsler.

6. juli 1940

Hvilken frygtelig nat! Grusom! Rædselsfuld. Jeg lå der med vidtåbne øjne, hamrende hjerte og rystede, som om jeg havde feber; jeg lå bare og lyttede. Igen kunne jeg høre en raslen fra vognhjul. Åh, Herre, min Gud, vil du ikke nok hjælpe os! En lastvogn rullede forbi. Jeg kunne høre et bilhorn dytte. Var de på vej herhen? For at hente os? Eller nogen andre?

Renia Spiegels dagbog er en teenagepiges rystende og autentiske fremstilling af livet i skyggen af Anden Verdenskrigs rædsler. Den er et essentielt dokument for eftertiden. Med sin både poetiske og temperamentsfulde pen beskriver Renia krig, kærlighed og livet, mens det leves, under stadig vanskeligere og mere brutale forhold.

Renia bliver født ind i en velstående og kunstnerisk jødisk familie i Polen i 1924. Under krigen bliver dagbogen hendes nærmeste fortrolige, og med hendes veludviklede sans for livets omskiftelighed træder omgangskreds, skoleliv og familie tydeligt frem i den. Og ikke mindst krigens trussel, som rykker nærmere og nærmere. Hun er en talentfuld forfatter, der tilfører dagbogen talrige smukke digte, mange af dem kærlighedsdigte. For mens krigen raser, forelsker hun sig stormende i en ung mand.

På mirakuløs vis blev dagbogen bragt i sikkerhed og opbevaret i en bankboks i New York i årtier, før familiemedlemmer, der i modsætning til Renia overlevede krigen, fik mod på at læse den. Gennem den bliver en historisk periode, der ikke må glemmes, vakt til live igen.