Skærmens Magi. At træne modstandskraften i en digital tid

HVIS MAN EN GANG har forsøgt at tage en skærm fra en femårig dreng, der er godt i gang med at spille Minecraft, behøver man ikke at læse en hel bog om, at skærme er magiske. Det er åbenlyst. Hvad der er mindre åbenlyst, er sammenhængen mellem denne magi og det magiske verdenssyn, skærmenes skabere, techgiganterne fra Silicon Valley, udbreder. Techgiganterne er magikere, men ikke demokrater.

Uden at vi rigtigt har opdaget det, er europæiske kerneværdier som oplysning, dannelse, samtale og demokrati kommet under et massivt pres fra Google, Apple, Facebook og Amazon. Under dette pres er vores liv og samfund ved at ændre sig fundamentalt. Vi er i færd med at aflære gamle dyder som gentagelse, træning, fordybelse og evnen til at kunne være alene og til at kunne tale sammen ansigt til ansigt.

SKÆRMENS MAGI afviser ikke brugen af teknologi, men kaster et kritisk og polemisk blik på vores brug af skærme ud fra et eksistentielt synspunkt: Hvad er mennesket bag skærmen blevet til? Hvilken kultur ønsker vi at styrke og videregive til kommende generationer? Hvilket liv ønsker vi egentlig at leve?

Bogen kalder til kamp for den modstandskraft, den europæiske kultur har trænet i årtusinder, og som er grunden til, at vi er her endnu.

BENT MEIER SØRENSEN, født 1967, er ph.d. og professor på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på Handelshøjskolen i København, CBS. Han er en meget anvendt kommentator og skriver desuden debat- klummer i Kristeligt Dagblad.