Uortodoks. Min vej ud af jødisk fundamentalisme

Uortodoks giver et sjældent indblik i de ultraortodokse jøders lukkede samfund. Deborah Feldman er en af de få, der har løsrevet sig fra miljøet, og hendes livsfortælling er en gribende historie om kampen for personlig frihed og selvstændig identitet.

Uortodoks er en erindringsbog om Deborah Feldman, der blev født ind i det ultraortodokse jødiske miljø i Williamsburg, New York. Her voksede hun op hos sine hasadiske bedsteforældre, hvis liv og hverdag var dikteret af strenge religiøse regler for, hvad man måtte tænke, sige, spise og gøre.

Deborah er imidlertid nysgerrig og selvstændighed. I al hemmelighed lærer hun det forbudte sprog engelsk og sniger sig på biblioteket, hvor en verden af læseoplevelser venter. Jane Austens heltinder viser Deborah, at man kan lægge afstand til slægtens forventninger og samfundets kønsroller, men vejen er tung og svær at gå alene.

Deborah bliver gift som 17-årig med en umoden ung mand, og sammen farer de vild i et ulykkeligt ægteskab. Deborah overlever ved i smug at studere litteratur. Efterhånden får hun styrke til at lægge en plan: Hun må kræve skilsmisse for at kunne forlade det lukkede miljø, men det store spørgsmål er, om hun kan få lov til at beholde sin søn?

Uortodoks giver et sjældent indblik i de ultraortodokse jøders samfund i New York. Deborah Feldman er en af de få, der har løsrevet sig fra miljøet, og hendes livsfortælling er en gribende historie om identitet, uskyldstab og kampen for frihed.

Deborah Feldman, født 1986, voksede op i et hasidisk samfund i Williamsburg. Da den selvbiografiske fortælling Uortodoks udkom på amerikansk, blev den straks en New York Times-bestseller. Forfatterens historie er på vej som Netflix-serie. Deborah Feldman bor og arbejder i Berlin.