Ved verdens ende

Den britiske historiker Michael Pye gør i sit banebrydende og velskrevne storværk op med forestillingen om middelalderens barbariske nordboer og genopdager de blomstrende kulturer omkring Nordsøen.

Da romerne trak sig tilbage fra Nordeuropa, efterlod de småt befolkede, barbariske områder på kanten af den kendte verden. Men i løbet af de følgende tusind år fra vikingetiden og frem blomstrede der på tværs af Nordsøen – mellem de britiske øer og Norge, Danmark, Tyskland, Holland og Frankrig – en kultur frem, som har præget verden siden.

Vikingerne grundlagde på deres togter mindst lige så mange byer, som de ødelagde, og befolkede dermed øde egne. Sømænd delte viden om havet og opdagelser inden for skibsfart, mens driftige handelsfolk spredte alt fra sild til silke rundt langs kysterne, helt til de grønlandske bosættelser. Romerretten blev genopdaget og videreudviklet i Irland og Wales, mens nederlandske frisere udbredte økonomisk indsigt. Hvis penge skal afløse byttehandler, kræver det tillid og stærke institutioner – og det havde folkene omkring Nordsøen.

VED VERDENS ENDE genopdager en spraglet fortid fuld af pirater og spioner, helgener og nonner, kreative købmænd og kloge vikinger, som alle kom til at præge fremtiden. Den mørke middelalder var slet ikke så mørk endda.

MICHAEL PYE (f. 1946) er britisk historiker og forfatter til flere bøger, oversat til elleve sprog. Han er uddannet ved Oxford University og bor i dag i Storbritannien og Holland.

Levende og farverig

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Et blændende, historisk eventyr

Daily Telegraph

En inspirerende bog fuld af overraskelser

The Independent