Vi troede ikke, det kunne ske her

Den internationalt anerkendte balkanekspert Christian Axboe Nielsen opruller forløbet omkring Jugoslaviens sammenbrud og fletter begivenhederne med øjenvidneberetninger givet til den internationale krigsforbryderdomstol i Haag.

Verden så chokeret til, da Jugoslaviens sammenbrud i 1991 lynhurtigt udviklede sig til blodig krig. Landets mange befolkningsgrupper havde levet fredeligt sammen på kryds og tværs, men opildnet af militære og politiske ledere blev venner og naboer pludseligt til fjender. For første gang siden Anden Verdenskrig var der igen krigshandlinger og etnisk udrensning på det europæiske kontinent.

Med bogen fortæller den internationalt anerkendte Balkanekspert Christian Axboe Nielsen historien om krigene og freden, der fulgte. Bogen igennem flettes politiske og militære forløb med øjenvidneberetninger givet til krigsforbryderdomstolen i Haag, som afsluttede sit arbejde ved udgangen af 2017. De mange retssager her har afdækket de grufulde begivenheder i detaljer.

Siden fredsaftalerne i slutningen af 1990’erne er en ung generation vokset op, og Europas sidste krig i det 20. århundrede er ved at ændre sig fra samtidspolitik og personlig erfaring til historie, der må fortælles og tolkes. Mange myter omgærder krigene og bringes stadig i spil af opportunistiske politikere. Også derfor er det vigtigt at forstå begivenhederne – som en advarsel om, hvad der kan ske, når populisme og nationalisme får frit spil.

CHRISTIAN AXBOE NIELSEN er ph.d. i østeuropæisk historie fra Columbia University, New York, og i dag lektor i Østeuropastudier på Aarhus Universitet.

Gennem en årrække har forfatteren desuden været indkaldt som ekspertvidne ved adskillige retssager mod politiske ledere og politifolk ved FN’s Tribunal for det tidligere Jugoslavien i Haag, bl.a. i retssagen mod den bosnisk-serbiske leder Radovan Karadžić.

Unik historiefortælling

★★★★★ Kristeligt Dagblad

Nærværende og pædagogisk vellykket ... Vil man forstå, hvorfor Vestbalkan i dag har så svært ved at komme fri af krigens skygge, findes der ikke bedre ajourførte værker på dansk

Weekendavisen

Den bedste bog om Balkans beskidte krig

Information